Deel dit bericht

Crisiscommunicatie: politie en burgemeesters

Opeens is het daar… een crisis! Van project X in Haren tot de ramp met de MH-17, een crisissituatie ontstaat meestal onverwacht en er moeten snel beslissingen worden genomen. Hoe gaat je daar mee om en wat is de rol van communicatie tijdens een crisis? Wat komt er bij kijken om snel en juist te handelen? Hoe ga je om met de betrokkenen, bewoners en de pers?

SCHRIJF JE HIER IN!

De voorbeelden zijn niet toevallig gekozen. Tijdens deze bijeenkomst delen Patricia Wessels, woordvoerder Nationale Politie Eenheid Rotterdam, Wim Hoonhout, Hoofd communicatie bij de politie Eenheid Rotterdam en Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB). Beiden hebben ervaring opgedaan bij deze crises, los van allerlei andere schokkende gebeurtenissen.

wouterWouter Jong is adviseur crisisbeheersing bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), de beroepsvereniging van de Nederlandse burgemeesters. Hij adviseert burgemeesters bij crises, door de bestuurlijke ervaringen van collega’s met vergelijkbare crises te delen. Advisering gaat over de bestuurlijke dilemma’s, politieke verantwoording, crisiscommunicatie en de inzet van bevoegdheden. Naast zijn werk bij het NGB is hij ook buitenpromovendus aan de Universiteit van Tilburg. In zijn onderzoek gaat hij dieper in op de boegbeeldrol van burgemeesters en heeft hij ook het optreden van burgemeesters na de MH17 geanalyseerd. Op de avond van PCR zal hij aan de hand van casuïstiek ingaan op de do’s en don’ts van crisiscommunicatie op de momenten die ertoe doen.

wim-hoonhout-02Wim Hoonhout is Hoofd Communicatie bij de politie Eenheid Rotterdam. Naast de dagelijkse aansturing van de afdeling Communicatie adviseert de politiechef in tal van (crisis) situaties en maakt deel uit van het ondersteuningsteam van de Rotterdamse driehoek bestaande uit burgemeester Ahmed Aboutaleb, hoofdofficier Marc van Nimwegen en Politiechef Frank Paauw.
patricia-wessels-02

Patricia Wessels is senior woordvoerder bij de politie Eenheid Rotterdam met specialisme in crisiscommunicatie en Contra Terrorisme. Zij adviseert dagelijks de leiding over communicatiestrategieën, woordvoeringslijnen en mediaverzoeken. Bij (grote) incidenten en crises staat zij ook media te woord en is zij mede verantwoordelijk voor een snelle en goede publieksvoorlichting.
Op de avond zullen zij samen uitleg geven over de afdeling communicatie in het algemeen en in het bijzonder over de taken en bevoegdheden van een woordvoerder bij een crisis of grote calamiteit. Daarnaast zullen zij meer vertellen over de inzet van communicatie bij het bezoek van de Turkse Minister aan Rotterdam op 11 maart dit jaar.

Locatie
Heilige Boontjes
Eendrachtsplein 3
3015 LA Rotterdam