Deel dit bericht

PCR avond over video: van vlogs tot AR!

Hoe zet het Erasmus MC vlogs in om haar doelgroep te bereiken, hoe spreekt Coolblue zijn doelgroepen aan met hele gerichte video marketing en lopen we over 5 jaar allemaal met een AR bril door de supermarkt? In het Rotterdamse kloppende hart van de film, in KINO, deelden op 29 oktober vijf gebruikers en makers van video hun ervaringen voor een volle zaal Rotterdamse communicatiemensen.

pcr-video-300x225.jpg

De avond wordt ingeleid door André Freijssen van het Rotterdamse videobedrijf Video Agency. Met klanten variërend van het Havenbedrijf tot Albert Hein hebben zij ruime ervaring in video.  Freijssen: “Content die niet gevonden wordt, bestaat niet”. Met gerichte strategische videomarketing zorgen zij ervoor dat de content van hun klanten wel degelijk gevonden wordt. De belangrijkste succesfactoren daarvoor zijn:
  • Kennis: ken je doelgroep, ken hun voorkeuren en (social) media gebruik
  • Meten: welke video scoort het beste en waarom
  • Match je boodschap met het medium: pas per doelgroep en per medium de boodschap aan

De voorbeelden die hij laat zien van filmpjes die ze voor de recruitment afdeling van Albert Hein maken, onderstrepen dit.  André Freijssen: “Als je erin slaagt om op de juiste toon, die informatie te brengen die de doelgroep aanspreekt, maakt het niet uit dat een filmpje 10 minuten duurt. Sterker nog, veel vlogs waar jongeren naar kijken duren soms wel twintig minuten. Als je maar weet te boeien, dat is de kunst!” Freijssen voorziet het einde van de lineaire video, daarvoor in de plaats komt een modulair systeem: de kijker kiest wat hij wil zien.

CoolBlue en Erasmus MC

pcr-video2-225x300.jpg

Het Rotterdamse CoolBlue maakt veelvuldig gebruik van video.  Van instructiefilmpjes, enthousiaste vlogs waarin de nieuwste gadgets worden besproken tot corporate commercials. Karina Schenkel, manager video bij CoolBlue, legt uit: ”Wij zetten video heel bewust en strategisch in. Wij maken vrijwel dagelijks productvideo’s en zetten bewegend beeld in voor de branding van CoolBlue. Zo’n 80% van de video’s die wij maken, maken we zelf. Over de inhoud daarvan denken we goed na. Alle videocontent van CoolBlue sluit aan bij één van onze vier hoofdboodschappen: ‘Alles voor een glimlach, innovatie van het bedrijf, ‘gewoon groen’ en employer branding.”

Het Erasmus MC wordt vertegenwoordigd door Bram Schaareman en Souad Zgaoui. Zij maken verschillende soorten video voor zeer uiteenlopende doelgroepen. Filmpjes voor patiënten over bepaalde ingrepen bijvoorbeeld, enthousiaste vlogs, gemaakt door Souad die zowel bij de glazenwasser van het EMC langsgaat als bij de nieuwste traumaheli, tot wetenschappelijke research die ze zo toegankelijk mogelijk in beeld proberen te brengen.

De toekomst van video

pcr-video5-300x225.jpg

Als afsluiter van de avond geeft Sander Veenhof, augmented reality kunstenaar, een kijkje in de toekomst. “We gaan steeds meer naar een wereld waarin de mens zelf de camera is. De echte wereld, VR en AR gaan meer door elkaar lopen. Het is zaak eruit te halen waar we echt wat aan hebben. Aan toepassingen waarin dingen samen kunnen beleven.” Veenhof gelooft niet zo in de meerwaarde van wat hij ‘contextloze toepassingen’ van AR noemt. Vreemde poppetjes die zo maar ergens opduiken of toepassingen die plaats gebonden zijn, zijn geen blijvend succes. Hij verwacht veel van de brillen waar de grote bedrijven als Google, Microsoft en Facebook ongetwijfeld binnenkort mee gaan komen en sluit af met een beeld van zichzelf, met AR bril, in de supermarkt!