Deel dit bericht

Polarisatie is niet goed of fout, it’s natural!

Polarisatie is niet goed of fout – it’s natural. Het is mensen eigen. We leven met tegenstellingen; man versus vrouw, gelovig tegen ongelovig, vreemd tegenover eigen, 010 botst met 020, elite versus volk, de lijst is eindeloos…. Maar of het nu gaat om burgeroorlog in Oost-Congo (macro-schaal) of om strijd tussen familie van de koude en de warme kant (micro-schaal); de dynamiek is universeel.

 

Wij-zij denken heeft impact. Het verrijkt én bedreigt. De stabiliteit van een land, stad, buurt of school, organisatie of bedrijf kan op het spel komen te staan… door polarisatie. We hebben als professionals inzicht en game changers nodig. Op 19 september licht Bart Brandsma toe hoe polarisatie werkt en hoe je als professionals ermee om kunt gaan.

 

 

Het gaat om:

  • drie basiswetten
  • vijf rollen
  • vier ‘game changers’

Het Denkkader Polarisatie

Het vergt kennis en oefening om polarisatie in te schatten. Wat zijn de basiswetten, wat zijn effectieve posities in het krachtenveld? Hoe kun je depolariseren? Door het Denkkader Polarisatie te benutten, krijg je houvast. Of het nu gaat om ‘coronarellen’, zwarte piet, spanning over de komst van windmolens of vluchtelingen, of om radicalisering van links of rechts… het telt of we in de gevoelsdynamiek de juiste inschatting maken.

Maak de beginkaart van polarisaties. Met een heldere analyse komen de juiste vraagstukken in beeld, kunnen we game changers toepassen en professioneel positie kiezen. Het klinkt eenvoudig. Het is in één zin te beschrijven. En het is een enorme uitdaging.

 

 

Bart Brandsma en Inside Polarisation

Bart is een praktisch ingesteld filosoof. Zijn boek Polarisatie; inzicht in de dynamiek van wij-zij denken is de opbrengst van jarenlang ervaring opbouwen met conflict & polarisatie. En het is resultaat van denkwerk, antwoorden zoekend op het fenomeen wij-zij denken.

 

Inside Polarisation draagt bij met advies en leernetwerken in heel Europa. Van Helsinki tot Barcelona, van Belfast tot Keulen. Professionals ‘in het midden’ leren effectieve posities kiezen, hun (on)mogelijkheden onderkennen en polarisatiestrategie uitzetten. Vaak is Bart zelf verrast hoe het Denkkader zijn diensten in de praktijk bewijst.

 

 

Locatie van het evenement

Het Timmerhuis
Halvemanpassage 1
3011 AH  Rotterdam

 

 

foto: Suzanne Klaver