Deel dit bericht

Verticale video als drijfveer voor innovatie

De nieuwe norm voor mobiele video's is verticaal en dat schept ruimte voor innovatie

Dankzij de groeiende populariteit van apps zoals Snapchat en Instagram stories zijn verticale video’s de nieuwe norm geworden in het mobiele landschap. Lang werd het verticale/portrait formaat verguisd door filmmakers en afgedaan als amateuristisch. Simpelweg omdat het niet voldeed aan de gestandaardiseerde horizontale norm en bijbehorende regels en wetten van film. Maar net zoals de horizontale vorm van televisies en bioscoopschermen ooit aanleiding was voor het ontstaan van de horizontale/landscape format, leidt de mobiele telefoon nu de weg naar vernieuwing. Consumentengedrag en eigenschappen van het mobiele medium bepalen de nieuwe norm voor mobiele video’s. De nieuwe norm is verticaal. En dat schept ruimte voor innovatie.

Een verschil van 90 graden

Misschien denk je nu: “Maar op de mobiele telefoon kun je ook horizontale video’s bekijken. Een kwestie van 90 graden draaien.” En dat klopt, alleen blijkt de consument daar niet echt van te houden. En dat is te begrijpen, want de mobiele telefoon is in eerste instantie ontworpen voor verticaal gebruik. Een apparaat voor onderweg dat je in verticale toestand makkelijk met een hand kunt bedienen. De mobiel in horizontale toestand is net niet lekker te hanteren. Daarnaast worden horizontale video’s op smartphones vaak in een kleiner formaat weergegeven met zwarte balken aan weerskanten. Dat kijkt ook niet zo lekker. Verticale video’s daarentegen zijn altijd fullscreen.

Ook de You Tube app voor smartphones ondersteunt tegenwoordig verticale video’s. Foto: Tirachard/Freepik.

Vertical friendly social platforms

Dat verticale video een blijvertje is, bewijzen ook Facebook en YouTube die sinds vorig jaar beide “vertical video-friendly” platforms zijn geworden. Facebook ondersteunt verticale video’s niet alleen in stories, maar ook in het nieuwsoverzicht. En bij YouTube kun je tegenwoordig niet alleen op de app maar ook op de desktop full size vertical video’s bekijken.

Nieuw format, nieuwe regels

Het mooiste aan de opkomst van verticale video vinden wij de ruimte die deze ontwikkeling schept voor innovatie. Als je de wereld 90 graden kantelt dan ontstaat een volledig nieuw perspectief, waarbinnen de oude regels van film niet meer voldoen. Het vormen van nieuwe regels en nieuwe normen schept ruimte voor experiment en creativiteit. En het vraagt ook om durf om met oude regels te breken. Hieronder drie aspecten waarbinnen je de innovatie kan opzoeken.

Verticale framing

In verticale video’s is de standaard 16:9 beeldverhouding tot 9:16 geworden. Een verticale frame om je beeld op te projecteren. Mogelijkheden voor vernieuwing liggen bijvoorbeeld in experimentele uitgangspunten om het beeld in te kaderen en creatieve composities. Ook de hoge en de lage hoeken kunnen in verticale format een nieuwe betekenis krijgen. Pak vooral je telefoon en speel met verschillende frames en perspectieven. Stel jezelf daarbij vragen zoals: waar leg je de nadruk op (denk aan selfies!); hoe wordt de video bekeken; hoe vul je de boven- en onderkant van het scherm op een betekenisvolle manier?

Waak voor de neiging om de regels van horizontale video eenvoudigweg om te willen zetten naar verticaal. Probeer deze los te laten en ga direct uit van je verticale frame als canvas.

Voorbeeld van een mooie verticale compositie. Foto: Hammad Khalid, Pexels.

Verticaal scrollen

Van nature scannen mensen informatie van boven naar beneden. Dat zijn we onder andere gewend van boeken en websites. Je kan bijvoorbeeld op dit gedrag inspelen door gebruik te maken van verticaal scrollen in je video. Dit biedt nieuwe speelse mogelijkheden voor storytelling. Ook kun je de scroll-functie interactief inzetten en zo je publiek de mogelijkheid geven het verhaal op eigen tempo te bekijken.

Zoek inspiratie in andere media

In de wereld van film en video is verticale framing een vernieuwing, maar de verticale layout is al lang de standaard in andere mediavormen. Denk aan schilderijen, boeken, posters… Probeer de ontwerpprincipes uit deze velden eens toe te passen op verticale video’s. De resultaten kunnen wel eens zeer verrassend en vernieuwend zijn.

Meer tips, tricks en voorbeelden

Op de website van het Vertical Film Festival, dat sinds 2014 wordt gehouden in Australië, vind je handige tips en tricks voor het maken van verticale films en video’s. Zowel technische als creatieve aanbevelingen komen aan bod. Ook op YouTube zijn genoeg leuke video’s te vinden met tips voor het maken van verticale video’s.

 

In 2018 daagde Facebook zes grafische ontwerpers uit om het creatieve potentieel van het verticale medium aan te tonen door zelf inspirerende verticale video’s of animaties te maken. De eindproducten van deze Facebook Vertical Video Challenge zijn stuk voor stuk mooi en inspirerend. Alle zes video’s inclusief tips van de maker worden in dit artikel gepresenteerd.

Tot slot zijn hier nog een aantal voorbeelden van verticale video’s uit de marketing en entertainment industrie.

Pepsi

Polar brew coffee maker

Shakira & Maluma - Clandestino (music video)

Sam Smith & Normani – dancing with a stranger (music video)

Nieuwe concepten ontwikkelen

Hoe je nieuw concepten ontwikkelt vanuit een duidelijke visie en met je doelgroep in gedachten leer je in onze trainingen Conceptontwikkeling en Contentcreatie & Visuele communicatie. Wil je er meer over weten of er zelf mee aan de slag? Laat het weten door een mail te sturen naar leren@versdenkers.nl.

Auteur: Dzenita Camo
Omslagfoto: Oleg Magni/Pexels

Deze blog verscheen oorspronkelijk op Versdenkers.nl